TOPRAKLAMA ŞERİDİ
Bina temel topraklamasında topraklama şeridi güvenli topraklama elemanlarının en başında gelir. Topraklama şeridi genellikle az derinliğe gömülen topraklama iletkenlerindendir.Temel topraklamasında topraklama şeritleri beton atılmadan önce inşaat demirlerinin üzerine yıldız veya halka şeklinde döşenir. Zemin koşulları elverişli ise şerit topraklayıcılar genel olarak 0,5m ila 1m derinliğe gömülmelidir.
Topraklama şeritleri bağlantı klemensleri ile birbirine ve inşaat demirine irtibatlandırılır. Bu arada yayılma direncinin üst zemin tabakasının nemine ve donma olasılığı göz önünde bulundurmalıdır. Firmamız Kartal Metal Galvaniz, temel topraklamasında kullanılan sıcak daldırma galvanizli topraklama şeritlerini sürekli üretim hattı ile TS EN 62561-2 standardına uygun olarak üretim yapmaktadır. Sürekli üretim hattı ile galvanizlenen topraklama şeritleri 50 mikron kaplama kalınlığına sahiptir.
Yüksek kalite ve standartlarda üretilen topraklama şeritleri 40 ve 50 metrelik rulolar halinde sarılarak teslim edilmektedir. Üretimi yapılan topraklama şeritlerinin üzerinde her 4 metrede bir TSE logosu ve KARTAL METAL markası bulunmaktadır.
TOPRAKLAMA ŞERİDİ NASIL OLMALIDIR?
Bina inşaatında temel aşamasında iken temel topraklaması yapılması gerekmektedir. Bu işlem temelde inşaat demirlerinin arasına döşenen sıcak daldırma galvanizli şeritler ile yapılır.Temel topraklamasında kullanılacak olan sıcak daldırma galvanizli topraklama şeritleri TS EN 62561-2 standardına uygun olarak üretimi yapılıp, 50 mikron kaplama kalınlığına sahip olmalıdır.
Üretimi yapılan topraklama şeritlerinin üzerinde her 4 metrede bir TSE logosu ve üretici firmanın markasının olması gerekmektedir. Topraklama şeritlerinin uzunlukları gerek kullanım kolaylığı ve gerekse bağlantı elemanı maliyetini aşağıya düşürmek için 40 ila 50 metre arasında olmalıdır.
- Galvanizli şeritler ”Sıcak Daldırma Galvaniz Kaplama Tekniği” ile üretilmektedir.
Sıcak daldırma galvaniz işleminin amacı demir ve çelik ürünlerinin paslanmadan ve korozyondan korumaktadır. Sıcak daldırma galvanizleme, demir/çelik malzeme üzerine uygulanan metalik kaplamalar içerisinde teknik olarak en uygun ve en ekonomik kaplama yöntemidir. Sıcak daldırma galvaniz 250 yıldır yapılmaktadır ve endüstriyel sanayiden tarım alanlarına kadar değişen farklı kullanım alanları vardır. Kullanıldığı yere göre farklılıklar göstermekle birlikte galvanizin ömrü bakım gerektirmeksizin 20 ila 60 yıldır.
Sıcak daldırma galvaniz kaplamada çinkonun aşınma hızının yavaş olması kaplamanın ömrünü uzatmaktadır. Ayrıca kaplamanın darbeye hedef olan noktalarında veya kesim yapılan yerlerinde katodik bir koruma tabakası oluşmakta ve bu koruma çinko tamamen yok oluncaya kadar devam etmektedir.
Yüksek kalite ve standartlarda üretilen topraklama şeritleri 40 ve 50 metrelik rulolar halinde sarılarak teslim edilmektedir. Üretimi yapılan topraklama şeritlerinin üzerinde her 4 metrede bir TSE logosu ve KARTAL METAL markası bulunmaktadır.
TOPRAKLAMA ELEKTRODLARI
Topraklama sistemi köşebent topraklama elektrodlarıyla da kurulabilir. Köşebent demiri ağırlıklı olarak çelik konstrüksiyonlarda bağlantı malzemesi olarak kullanım bulan L kesitli bir çeliktir.Topraklamada kullanılacak olan elektrod galvaniz kaplı çelik olmalıdır. Galvanizli çelik topraklama elektrodu sıcak daldırma galvaniz tekniği ile çinko kaplanmış olup, galvaniz kalınlığı 70 mikrondur.
Topraklama elektrotları toprak ile sürekli temasta bulunduğu için korozyona (kimyasal ve biyolojik etkiler, oksitlenme, elektrolit, korozyon oluşumu ve elektroliz vb.) karşı dayanıklı malzemeden olmalıdır. Yani kullanılan elektrodlarda önemli olan korozyon direncidir.
- Bu direncin artırılması için;
Tesislerimizde kaplama TS EN 62561-2 standardının belirttiği aralıklarda yapılmaktadır. Köşebent topraklama elektrodu imalatımız genel olarak; 1 metre, 1.5 metre ve 2 metre uzunluklarında. Et kalınlıkları ise 4mm ila 7mm arasında üretilmektedir.
* Mal ve can güvenliği açısından çok önemli olan topraklama konusunda daha duyarlı davranarak ucuz ve basit çözümlerden kaçınılmalıdır.
** Ucuz ve hatalı topraklamanın sonuçları bedeli karşılanamayacak kadar ağır olabilir.
*** Topraklama bir kez yapılan ve telafisi çok maliyetli bir uygulamadır.
TOPRAKLAMA BAĞLANTI ELEMANLARI (KLEMENSLER)
Topraklama çubuğu ile topraklama iletkeninin irtibatı klemens sistemi ile sağlanır. İnce kesitli iletkenler daha iyi elektrik temas sağlanması için, kalın kesitli iletkenler sarılarak eklenmesi zor olduğundan klemenslerle eklenir.Aynı kesitte olmayan iletkenlerin eklenmesi uyumsuzluğa neden olur. Aynı veya farklı kesitteki iletkenler klemens kullanılarak eklendiğinde iletkenler arasında daha sıkı bir irtibat sağlanır. Klemensle ekleme yapılırken iletkenlerin klemens boyuna göre yeterli miktarda açılmasına ve uygun büyüklükte klemens kullanılmasına dikkat edilmelidir. Tesisimizde klemenslerin dört bir yanı sıcak daldırma galvaniz tekniği ile kaplanan galvanizli klemensler ve bakır klemensler üretilmektedir.
TOPRAKLAMA ÇUBUKLARI
Topraklama çubuklarının çapı 12,4 mm ile 40 mm arasındaki farklı ölçülerde olup 1 m ile 1,5 m arasındaki uzunluklarla topraklamayı sağlayan, toprağa çakılarak kullanılan topraklayıcılardır.Topraklamada önemli husus iletkenlerin toprağın derine yerleşmesidir. Uzun ve ince olması nedeniyle topraklama çubukları kolay bir şekilde toprağın derinlerine yerleştirerek topraklamayı gerçekleştirebilmektedir. Topraklama çubuğu ile topraklama yapılırken elektrik sisteminin büyüklüğüne göre ve istenilen küçüklükte yayılma direncini sağlamak için birden fazla topraklama çubuğu kullanmak gerekmektedir.
Topraklama çubuklarının arasındaki yerleştirilme mesafeleri, çubukların uzunluklarının iki katı olmalıdır. Toprağın üst tabakasının donması ve kuruması sebeplerine bağlı olarak topraklama çubuğunun bütün uzunlukları boyunca etkili olmadığı için, paralel bağlanan çubuklar arasındaki mesafe en az çubuğun etkili boyunun iki katı kadar olmalıdır.
TOPRAKLAMA MONO TEL
Tesislerimizde; Sıcak Daldırma Galvanizli Mono Tel (8 mm, 10 mm, İç Çap 508 mm, 50 kiloluk rulolar halinde) yüksek kalite ve standartlarda imal edilmektedir.Firmamız müşterilerinin istediği boylarda 95 mm2 kesit alanına sahip TS EN 62561-2 standardına uygun, pabuçlu örgülü çelik topraklama iletkeni üretmektedir.
TOPRAKLAMA ÖRGÜLÜ TEL
Tesislerimizde; Sıcak Daldırma Galvanizli Mono Tel (8 mm, 10 mm, İç Çap 508 mm, 50 kiloluk rulolar halinde) yüksek kalite ve standartlarda imal edilmektedir.Firmamız müşterilerinin istediği boylarda 95 mm2 kesit alanına sahip TS EN 62561-2 standardına uygun, pabuçlu örgülü çelik topraklama iletkeni üretmektedir.
TOPRAKLAMA LEVHALARI
Temel topraklaması; en sağlıklı topraklama yöntemlerinden biridir. Binaların henüz inşaat aşamasında iken temel topraklamasına başlanması gerekir.Temel topraklama ürünlerinden olan sıcak daldırma galvanizli levhalarının genel olarak imalatını; 400 xl OOO mm ve 500 xl OOO mm genişlik ve uzunlukta. Et kalınlığını ise 2mm, 2,5mm ve 3mm (Tedaş Tipi) arasında üretmekteyiz. Sıcak daldırma galvanizli topraklama levhalarının temel topraklamasındaki kullanımında tek levhanın direnci, istenilen değerlerden yüksek olduğunda iki veya daha çok levha paralel kullanılabilir. İki levha arasında 2metre’lik mesafe yeterlidir. Levhalar birbirine yakın konulacak ise bunlar yüzey yüzeye değil, kenar kenara konulmalıdır.
Müşterilerimize yüksek kalitede topraklama levhaları, sıcak daldırma galvaniz yöntemiyle üretilmektedir.
ŞERİT AÇMA APARATI
Şerit Açma Aparatı Kullanımı
1. Şerit açma aparatı bağlantıları kırmızı ok yönünde gevşetip yeşil ok yönünde açınız.
2. Kullanılacak şerit rulosunu ok yönünde aparata yerleştiriniz.
3. Şerit açma aparatı bağlantıları yeşil ok yönünde kapatılarak kırmızı ok yönünde sıkınız.
4. Yeşil okla gösterilen siyah bağlantıları Şerit kesme makası ile kesiniz.
5. Serbest kalan şerit ucunu miller arasından ok yönünde çekerek kullanıma başlayınız.
Not: 40x4 mm şeritlerin kullanımı için aparatın zemine sabitlenmesi önerilir.